zondag 21 juli 2024 Menu
economie

Energiecoöperatie Endura genomineerd voor Rabobank Samen Sterker Fonds

Sinds 2014 organiseert Rabobank Randmeren jaarlijks een competitie rondom het Samen Sterker Fonds. Met dit fonds neemt Rabobank een aandeel in de economische vitaliteit, leefbaarheid, duurzaamheid of educatie in de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg.

Stijging gemeenteuitgaven door decentralisatie taken

foto: CBS

Den Haag - Gemeenten hebben in de eerste helft van dit jaar 3,2 miljard euro meer uitgegeven dan in de eerste helft van 2014. Gemeenten gaven 1,2 miljard euro meer uit dan dat ze aan inkomsten binnenkregen. Een belangrijk deel van de stijging van de uitgaven hangt samen met decentralisatie van taken van rijk en provincies naar de gemeenten per 1 januari 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Harderwijker bevolking groeit met 3,98%

foto: Marco Grotenhuis

Harderwijk - De Harderwijker bevolking is de laatste vijf jaar met 3,98 procent gegroeid. In de provincie Gelderland is de bevolkingsgroei vooral merkbaar op de Veluwe, meldt het Compendium voor de Leefomgeving. Wel is er een sterk verband tussen gemeentegrootte en bevolkingsgroei.

Toekomstplannen recreatieparken in raadscommissie

foto: Jan-Willem van Aalst

Harderwijk - Donderdag 10 september a.s. vanaf 19.30 uur komen in het stadhuis de leden van raadscommissie Beleid Algemeen bij elkaar. In deze vergadering komen de toekomstplannen van de recreatieparken in de gemeente Harderwijk aan bod.

Herstel arbeidsmarkt werkt nog niet door

foto: CBS

Den Haag - Ondanks dat de arbeidsmarkt herstelt, neemt het aantal bijstandsgerechtigden toe. Bij de 45-plussers neemt het aantal bestandsgerechtigden het meest toe, bij deze groep is ook de langdurige werkloosheid het hoogst.

Budget Bikes Harderwijk BV failliet

Harderwijk - Op 18 augustus is Budget Bikes Harderwijk BV door de rechtbank in Zutphen in staat van faillissement verklaard. Het bedrijf dat naast fietsen en bromfietsen ook sport- en kampeerartikelen verkocht, is het zeventiende Harderwijkse bedrijf wat dit jaar failliet is verklaard. Er waren geen werknemers werkzaam. Als curator is aangesteld mr. V. van Dijken.

Fors meer geïnvesteerd in woningen

Den Haag - In juni 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 22,2 procent groter dan in juni 2014, meldt CBS. Deze stijging is vooral te danken aan aanzienlijk hogere investeringen in woningen. De groei van de investeringen in juni is groter dan in de voorgaande maanden.

Banengroei vooral in uitzendbranche

bron: CBS

Den Haag - Net zoals in de afgelopen kwartalen dragen vooral de uitzendkrachten bij aan de banengroei. Het aantal banen van werknemers bij uitzendbureaus nam het laatste kwartaal toe met 10 procent. In de helft van de bedrijfstakken daalde het aantal banen echter. In de zorg gingen de laatste twee jaar 65.000 banen verloren.

Gelderland in top drie uitgesproken faillissementen

Den Haag - De provincie Gelderland staat vooralsnog in de top drie voor wat betreft uitgesproken faillissementen. Met name in de handel, de financiële dienstverlening en de bouwnijverheid gingen in het eerste kwartaal van 2015 veel bedrijven failliet. Hiervan waren ongeveer 17% eenmanszaken tegenover 83% bedrijven en instellingen.

St Jansdal financieel zeer gezond

foto St. Jansdal

Harderwijk - Ziekenhuis St Jansdal heeft over 2014 een positief resultaat gerealiseerd van € 1,1 miljoen euro. Met het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van zorg, samenwerking met andere ziekenhuizen en een goede financiële gezondheid, wil het Harderwijkse ziekenhuis goede regionale zorg blijven bieden.

Verkopen detailhandel groeien, prijzen dalen

Den Haag - In februari 2015 behaalde de detailhandel 1,2 procent meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verkopen blijven groeien, in februari met 3 procent. De prijzen daalden met 1,8 procent. De omzet en verkopen van zowel de winkels in voedings- en genotmiddelen als de non-foodwinkels nam in februari toe.

Daling ziekteverzuim zet verder door

Den Haag - Volgens een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Nivel is het het ziekteverzuim verder gedaald tot het niveau van 1996. Dit houdt volgens het CBS mogelijk verband met de economische situatie en het feit dat meer mensen zich zorgen maken om het behoud van hun baan.

Versterken belevingswaarde biedt binnenstad toekomst

Harderwijk - Door het versterken van identiteit en belevingswaarden kan winkelen in het centrumgebied van Harderwijk een nieuwe impuls krijgen. Deze en andere discussies kwamen aan het licht tijdens een door de PvdA georganiseerde bijeenkomst “Winkelen in de binnenstad van Harderwijk?, nu en in de toekomst”.

Meer berichten