zondag 21 juli 2024 Menu
toen

Verbouwing moet Streekarchief helpen aan wetsgeldigheid

Harderwijk - Met de recent door de Harderwijkse gemeenteraad goedgekeurde verbouwing van het stadhuis, zal ook de archiefruimte een opknapbeurt krijgen. Wethouder Jeroen de Jong hoopt hiervoor nog wel groen licht te krijgen van de provincie Gelderland. Eerder tikte deze de gemeente op de vingers, wegens het niet voldoen aan de Archiefregeling.

Jubileumboek voor jarig Dolfinarium

Harderwijk - In het bijzijn van veel oud-medewerkers werd woensdag het boek 50 jaar Dolfinarium gepresenteerd. Met de onmisbare hulp van archivaris en stimulator Marie Baron heeft auteur Theo Bakker een lezenswaardig document over de rijke geschiedenis van het zeezoogdierenpark geschreven.

Stadsgezichten trekt 3000 bezoekers

foto: Podiumspektakel.nl

Harderwijk - Drie goed bezochte voorstellingen met volle tribunes en een meelevend publiek hebben Podiumspektakel ’Stadsgezichten’ afgelopen weekend tot een succes gemaakt. Met mooie indringende solo's kreeg het Harderwijker publiek te zien hoe de Harderwijkers toen leefden en woonden en dat er grote verschillen waren tussen de ’bourgeoisie’ en de vissers.

Dierenambulance Ermelo-Harderwijk 25 jaar actief

foto: Ton van der Gaag

Harderwijk - De Dierenambulance Ermelo-Harderwijk bestaat 25 jaar. Met twee nieuwe ambulances wordt er, naast de gemeenten Harderwijk en Ermelo, nu ook in Nunspeet Eerste Hulp aan dieren verleend.

Carillon Grote Kerk speelt mee tijdens Podiumspektakel

foto: AWT Fotografie

Harderwijk - Tijdens de opvoering van het Podiumspektakel 'Stadsgezichten' zal stadsbeiaardier Freek Bakker tijdens de huwelijksplechtigheid van Anna en Maarten het carillon bespelen. Inmiddels hebben de spelers, het koor en het orkest het spektakel meerdere keren met elkaar doorgespeeld. De voorstellingen, die een beeld geven hoe de mensen toen leefden in het Harderwijk van het begin van de twintigste eeuw, zijn op 18, 19 en 20 juni a.s.

Uit de Harderwijker van 26 mei 1915

Harderwijk - Terwijl aan meerdere fronten in België en Rusland de Eerste Wereldoorlog woedt, verklaart Italië aan zijn vroegere bondgenoot Oostenrijk-Hongarije de oorlog. Ondertussen heeft de Veluwe te maken met bosbranden door aanhoudende droogte en is de boterprijs flink gestegen.

Harderwijk bevrijd in muziek

Harderwijk - De Stedelijke Harmonie Harderwijk geeft op vrijdagavond 17 april een belevingsconcert in de Grote Kerk in Harderwijk. De avond zal in het teken staan van Harderwijk 70 jaar bevrijd. In woord, beeld en muziek neemt het concertorkest het publiek mee naar de periode 1940-1945.

 

Typhoonpiloot N.P.C Woodward blijft vermist

Harderwijk - Recente bergingswerkzaamheden van een vliegtuigwrak bij Plan Waterfront hebben er niet toe geleid dat het stoffelijk overschot van oorlogsvlieger Woodward alsnog boven water kwam. Daarmee lijkt het zeventig jaar na dato onmogelijk de nabestaanden van de Typhoonpiloot uit de onzekerheid te helpen en lijkt het verleden van de vliegenier die één dag voor de bevrijding van Harderwijk om het leven kwam definitief toegedekt.

Ermelose website in de race voor landelijke prijs

ERMELO- De Ermelose website www.historiek.net maakt serieus kans op de Geschiedenis Online Prijs 2015.

Uit De Harderwijker van 23 januari 1915

Harderwijk – Vanuit Duitse Zeppelins worden bommen gegooid op Great Yarmouth en vlakbij het koninklijk paleis Sandringham. In de gemeenteraad van Harderwijk wordt gesteggeld over uitbreiding van het ijsbaanterrein voor IJsclub ‘Vol moed’. Door prijsstijging van steenkool verhoogt de Harderwijker gasfabriek de cokesprijs de burger meer geld. Handelaar J. Hemeltjen heeft voor landbouwers zaad van de mangelwortel in de aanbieding.

Naam piloot vliegtuigwrak Waterfront bekend

HARDERWIJK - De piloot uit het gevonden vliegtuigwrak in Waterfront is naar alle waarschijnlijkheid Flight Lieutenant N.P.C. Woodward. Hij overleefde de crash niet en zijn stoffelijke resten bevinden zich mogelijk nog in of rond het vliegtuigwrak. Het gevechtstoestel, een Hawker Typhoon werd kort voor de bevrijding vermoedelijk door luchtafweergeschut neergehaald.

De regionale misdaad honderd jaar geleden

Harderwijk - Het Overveluwsch Weekblad en Harderwijker Courant van 16 januari 1915 maakt melding van een jaaroverzicht van het kantongerecht Harderwijk. Over actuele en minder actuele wetten, delicten en beroepen.

De gretigheid is groot bij Fred van de Loo

HARDERWIJK - Als klein kereltje zette hij al zijn eerste stappen op het sportpark aan de Parkweg. Als speler van Zwart-Wit’63 groeide hij op. Fred van de Loo maakt in de zomer van 2013 de overstap naar buurman EFC’58. De 23-jarige Harderwijker leeft toe naar de derby tegen zijn oude club.

Meer berichten