zondag 28 april 2024 Menu

Plantagekerk wordt nieuw Theaterpodium

Kerk verkocht aan Stichting De Plantage

Gepubliceerd:woensdag 1 oktober 2014

HARDERWIJK - De Plantagekerk aan de Stationslaan in Harderwijk krijgt een nieuwe eigenaar. Een stichting gaat de monumentale kerk beheren en er bestaan zelfs plannen voor het inrichten van een theaterzaal in de kerk.

Met vijf man en vrouw sterk doet het bestuur van de nieuwe Stichting de Plantage Harderwijk de plannen uit de doeken. Aleid Hekstra is de enthousiaste initiatiefneemster. Zij kreeg Gerdien Morren en Theo Alblas (penningmeester) mee. Daarbij wordt het bestuur ondersteund door onder andere Ron Cornet en Doeko Hekstra, echtgenoot van Aleid. In feite is het nieuwe plan een soort 'reddingsplan' van de Plantagekerk, althans in de ogen van de vijf Harderwijkers. De kerk was eigendom van de Protestante Gemeente Harderwijk en stond samen met drie andere kerken te koop. "Maar toen wij hoorden van de extreme plannen met het gebouw, vonden we dat dit prachtige rijksmonument niet verkwanseld moest worden," zegt de kersverse voorzitter Aleid Hekstra. Die extreme plannen waren onder andere het ombouwen van de Plantagekerk tot bowlingbaan of zelfs autobedrijf. "Dat zou echt doodzonde zijn geweest."


Hekstra klopte aan bij Gerdien Morren. Die luidde een paar maanden daarvoor nog op televisie de noodklok voor de kerk tijdens een programma van EO. "Ik kon dus eigenlijk niet weigeren toen Aleid mij om hulp vroeg", glimlacht Morren. "Maar ik vind de Plantagekerk echt een prachtig gebouw dat bewaard moet worden en het liefst een maatschappelijke of culturele invulling zou moeten krijgen."


De ideeën borrelden op en achter de schermen werd langzaam gebouwd aan de stichting en de doelstellingen. "Het gebouw heeft drie doelgebieden, een maatschappelijke, culturele en christelijke", zegt Doeko Hekstra. "Het moet een multifunctioneel gebouw worden waar zeven dagen per week activiteiten zijn, op deze drie gebieden."


De stichting wil de kerkzaal ombouwen tot een zaal met rond de 350 stoelen waar ook voorstellingen kunnen worden gegeven. "Wat dat betreft is de timing uitstekend", beseft Morren die ook de Harderwijkse 'theaterdiscussie' zijdelings volgt. "Nu de gemeente het theater in het Waterfront voorlopig onhaalbaar acht, wordt ingezet op plan B, 'De stad als podium'. De Plantage zou perfect passen tussen het huidige theater met een redelijk grote zaal en de Catharinakapel."
Het bestuur heeft de verbouwplannen al klaar liggen. "Maar omdat het een rijksmonument is, zijn de procedures voor bouwvergunningen lang", zegt Doeko Hekstra. "Dus de verwachting is dat we pas eind 2015 een echte officiële opening zullen hebben. Tot die tijd is het gebouw wel prima te gebruiken zoals het nu is."
Hoewel in het plan voor de Plantagekerk de verbouw tot een cultureel podium eruit springt, is de onderliggende motivatie van het bestuur vooral een maatschappelijke. "Dit moet een plek worden waar het bruist van de activiteiten en waar mensen op een laagdrempelige manier hulp kunnen vinden", vindt Hekstra. De gesprekken met verschillende maatschappelijk partijen lopen ook al. "Het gaat dan bijvoorbeeld over de ondersteuning van dak- en thuislozen, jeugdwerk of schuldhulpverlening. Maar wij gaan dat niet zelf organiseren. Partijen die op dat gebied actief zijn kunnen bij ons ruimtes huren. Wij willen meehelpen met het bedenken van goede plannen voor dit gebouw."


Hoewel er voorlopig geen kerkdiensten worden gehouden, is God niet uit het gebouw, verzekert de stichting. "We hebben allemaal een binding met de kerk", benadrukt Doeko Hekstra. "Het afstoten van gebouwen door de Protestante Gemeente Harderwijk is natuurlijk wel een signaal. Maar wie eens rondvraagt, hoort bij veel mensen dat ze nog wel geloven, maar niet zo veel meer met de kerk hebben. Wij willen hier een plek creëren waar mensen ook op het gebied van christelijke hulpverlening terecht kunnen. En misschien worden er in de toekomst nog wel kerkdiensten gehouden in de grote zaal. Alleen organiseren wij dat niet zelfs als stichting."