zaterdag 2 maart 2024 Menu

Actiegroep wil nieuw debat over koopzondag in Harderwijk

Brief naar gemeenteraad voor hernieuwde aandacht

Gepubliceerd:dinsdag 27 januari 2015

Harderwijk - Met een Facebookpoll en een brief aan de Harderwijkse gemeenteraad wil een actiegroep hernieuwde aandacht vragen voor de koopzondagdiscussie. De brief verwijst naar een eerder gehouden onderzoek uit 2013, waarbij een meerderheid van de Harderwijker bevolking voor openstelling is. Omdat een behoorlijk aantal winkeliers en het overgrote deel van het ondervraagd personeel tegen stemde, was de eindconclusie dat het draagvlak voor openstelling te klein was.

Karin Bos-de Blauw en Jorieke Jakobs vinden in hun op 22 januari geschreven brief aan de raad dat met de laatste verkiezingsuitslag de discussie in de doofpot wordt gestopt. Ook vechten zij de eindconclusies van I&O research, het onderzoeksbureau wat destijds het onderzoek uitvoerde, aan.

Verder vraagt het duo aandacht voor de uitslagen van een gehouden poll op Facebook "Ik wil een koopzondag in Harderwijk". Daarbij waren 1569 deelnemers, waarvan een meerderheid van 52,8% voor winkelopenstelling op zondag is. Reden genoeg, volgens de actiegroep, om de gemeente een referendum uit te laten schrijven.

In de raadsvergadering van 24 april 2014 heeft de gemeenteraad afgezien van het invoeren van de koopzondag. De zondagopenstelling voor de Strandboulevard blijft echter wel van kracht. In het nieuwe collegeprogramma 2014-2018 “Vernieuwing door Verandering” wordt de koopzondag niet nader genoemd.