zaterdag 2 maart 2024 Menu

Archeologen stuiten op grote Harderwijkse toren

Weer een middeleeuwse verrassing in Harderwijkse grond

Gepubliceerd:donderdag 27 november 2014

HARDERWIJK - Archeologen van Bureau Raap zijn op de Havendam in Harderwijk weer op een verrassing gestuit. Op zoek naar de fundamenten van een rondeel, stuitten de archeologen op een nog onbekende vierkante toren.


De gemeente Harderwijk gaf opdracht voor het bodemonderzoek omdat op de plek bij de Havendam de toekomstige Waterfrontbrug moet komen. De afgelopen paar jaar gingen archeologen tientallen malen de grond in rond de Harderwijkse binnenstad. Met de plaatsing van de tientallen ondergrondse afvalcontainers twee jaar terug kon al een heel mooi beeld van Harderwijk worden geschetst vanaf ongeveer de 12e eeuw.

De vondst van de fundamenten van een burcht vlak naast restaurant Papa Beer, deed vermoeden dat op die plek een groter complex heeft gestaan. "Dat blijkt nu zo te zijn", vertelt stadsarchivaris Henk Hovenkamp. "We waren eigenlijk op zoek naar het fundament van een rondeel op de plek waar Flevo Rondvaarten zit. Nu lijkt het erop dat we de fundamenten van een flinke vierkante toren hebben gevonden."

Een verrassing voor de archeologen. "Want dit is niet echt terug te vinden op oude kaarten", vertelt Hovenkamp. De archeologen zouden eigenlijk vandaag het gat weer dicht moeten gooien, maar er zal zeker nog een dag doorgegraven worden. "Het is het grote probleem voor archeologen, we werken in dit soort projecten altijd onder grote druk. Het moet snel en mag niet teveel kosten."