zaterdag 2 maart 2024 Menu

Banengroei vooral in uitzendbranche

Vraag en aanbod in de zorg sluiten niet goed aan

Gepubliceerd:maandag 17 augustus 2015

bron: CBS

Den Haag - Net zoals in de afgelopen kwartalen dragen vooral de uitzendkrachten bij aan de banengroei. Het aantal banen van werknemers bij uitzendbureaus nam het laatste kwartaal toe met 10 procent. In de helft van de bedrijfstakken daalde het aantal banen echter. In de zorg gingen de laatste twee jaar 65.000 banen verloren.

Lichte stijging aantal banen

Er is nu vijf kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode met bijna 100 duizend toenam. In de twee jaren daarvoor gingen er echter ruim 150 duizend banen verloren, zodat het totale aantal banen nog altijd lager ligt dan in 2011.

Uitzendkrachten

Vooral uitzendkrachten dragen bij aan de banengroei. Het aantal banen van werknemers bij uitzendbureaus nam het laatste kwartaal toe met 18 duizend. In één jaar tijd groeide het aantal banen in de uitzendbranche met 63 duizend, oftewel ruim 10 procent.

Minder banen in de zorg

In de helft van de bedrijfstakken daalde het aantal banen echter. Het meest in de zorg. In deze bedrijfstak daalt het aantal banen nu al ruim twee jaar onafgebroken. In totaal gingen in deze periode 65 duizend banen verloren: 4 procent van alle banen in deze bedrijfstak. Vooral de werkgelegenheid in de welzijnszorg (onder meer thuiszorg, verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en de kinderopvang) daalde.

Vraag en aanbod sluiten niet goed aan

Ondanks dat het aantal banen in de zorg weer terugliep, staan er toch meer vacatures open. Het aantal vacatures nam voor het zesde kwartaal op rij toe. Eind juni waren er bijna 16 duizend openstaande vacatures in de zorg, het hoogste aantal in drie jaar.