dinsdag 5 maart 2024 Menu

Bieb stimuleert leesontwikkeling met verrassingstasjes

Actie moet zomerdip voorkomen

Gepubliceerd:woensdag 24 juni 2015

Harderwijk - Hoe zorg je ervoor dat de leesontwikkeling van je kind tijdens de zomervakantie gewoon doorgaat? Vanaf 11 juli tot 24 augustus a.s. zijn er in alle vestigingen van Bibliotheek Noordwest Veluwe verrassingstasjes te leen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Met deze actie wil de bibliotheek bereiken dat kinderen met plezier blijven lezen in de zomervakantie.

Tijdens de zomervakantie lezen kinderen vaak minder en gaan daardoor in taalvaardigheid achteruit. Uit onderzoek van Squla is gebleken dat kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie één of twee AVI-niveaus kunnen terugvallen. De programmaontwikkelaar deed in 2012 uitgebreid onderzoek naar de zomerdip en constateerde dat 94% van de leerkrachten op de basisschool een terugval ziet bij kinderen na de zomervakantie. Kinderen die veel lezen hebben na de vakantie vaak een hoger leesniveau. Om een zomerdip te voorkomen, zijn er in alle vestigingen van Bibliotheek Noordwest Veluwe vanaf 11 juli tot 24 augustus verrassingstasjes te leen.

Verrassingstas
De verrassingstasjes zijn er voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Aan de leeftijdsaanduiding op de tas kan worden gezien of er een A (6-8 jaar) of een B-boek (9-12 jaar) in de tas zit. Je leent een tas aan je zelf uit zonder te openen. Ontdek het thuis en geniet van het lezen! Want ook in de vakantie kun je wegdromen in een boek!

VakantieBieb app
In deze zomer kunnen kinderen natuurlijk ook e-books lezen via de gratis VakantieBieb-app. Deze app bevat een aantal leuke leesboeken en is te downloaden voor tablet of smartphone via www.vakantiebieb.nl. Deze app is geopend tot en met 31 augustus a.s.