zaterdag 2 maart 2024 Menu

ChristenUnie Harderwijk wil referendum over vuurwerk

Partij wil een vuurwerkshow op Strandeiland

Gepubliceerd:zaterdag 3 januari 2015

HARDERWIJK - De ChristenUnie Harderwijk wil een referendum waarin de Harderwijkse bevolking haar mening kan laten horen over het vuurwerk in de stad. De partij zelf zou graag op een centrale plek een vuurwerkshow willen tijdens Oud en Nieuw.

Nu de kruitdampen wat zijn opgetrokken na een redelijk rustig Oud en Nieuw, wil de ChristenUnie opnieuw de discussie in Harderwijk aanzwengelen over het gebruik van vuurwerk. Afgelopen jaarwisseling gold er in twintig gemeenten in Nederland een verbod op het afsteken van vuurwerk. In Harderwijk mocht tussen 18.00 uur en 02.00 uur gewoon vuurwerk worden afgestoken. "Maar daar was al onduidelijkheid over", zegt Marcel Companjen van ChristenUnie. "Die regel is door velen overtreden. En hoewel de politie had aangegeven dat er hard opgetreden zou worden tegen het afsteken van vuurwerk op oudjaarsdag voor 18.00 uur, hebben we ook gehoord dat de politie daar geen echte prioriteit aan gaf."

De ChristenUnie wijst daarbij ook op het veroorzaakte dierenleed door het geknal vanaf 10.00 uur 's morgens. "Wij vragen ons af of er een algeheel verbod in Harderwijk moet komen. Of vuurwerkvrije zones en bijvoorbeeld in elke wijk één centrale plek waar vuurwerk afgestoken mag worden. Daarbij lijkt ons een grote vuurwerkshow op bijvoorbeeld het strandeiland een goed idee."

Toch wil de ChristenUnie daar niet zelf al voor kiezen, zonder de bevolking eerst te raadplegen. "Een referendum lijkt ons een uitstekend middel", zegt Companjen. "We vragen het college dan ook om de mogelijkheden voor een referendum te onderzoeken."