zaterdag 2 maart 2024 Menu

Diabetes en het puberbrein

Voorlichting in St Jansdal over omgaan met pubergedrag

Gepubliceerd:maandag 2 maart 2015

Harderwijk - Op maandagavond 23 maart organiseert ziekenhuis St Jansdal een voorlichtingsbijeenkomst getiteld “Diabetes en het puberbrein”. Dr. Aletta Smits legt ouders op humoristische wijze uit hoe het puberbrein het pubergedrag stuurt en hoe ouders van pubers met diabetes daar het beste mee om kunnen gaan.

Hoe kun je als ouder van een kind met diabetes inspelen op de ontwikkeling van het puberbrein? Moet je pubers de ruimte geven of is het een kwestie van gewoon opvoeden en klaarstomen voor de volwassen maatschappij?

Tot het 25ste levensjaar is het brein van pubers in ontwikkeling en zijn ze -wetenschappelijk gezien- onvolwassen. Pubers lijken niet altijd vatbaar voor de meest logische argumenten en hebben zelf eindeloze argumenten om hun eigen, soms wispelturige, beslissingen te onderbouwen. Tijdens haar lezing gaat dr. Smits niet in op de technische aspecten van diabetes, maar maakt zij helder waar een kind een gewone puber is en waar gedrag eventueel aan diabetes is toe te schrijven. Ook gaat zij in op de gevolgen van een chronische ziekte voor de identiteitsontwikkeling van pubers.

De avond is in eerste instantie bedoeld voor ouders van pubers met Diabetes Mellitus en pubers met Diabetes Mellitus. Zorgverleners en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. De bijeenkomst is gratis en vindt plaats in de Dageraitzaal van het ziekenhuis. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Opgave gewenst via www.stjansdal.nl/voorlichting, documentatie@stjansdal.nl of (0341) 463420.

Bron: St Jansdal