dinsdag 3 oktober 2023 Menu

Groep 8 De Bogen doet Grote Eikapsel Jacht

Op zoek naar eieren van haaien en roggen in Dolfinarium

Gepubliceerd:dinsdag 31 maart 2015

foto: Dutch Shark Society

Harderwijk - Aanstaande donderdag, de laatste schooldag voor Pasen, geeft groep 8 van OBS De Bogen uit Harderwijk het startschot voor De Grote Eikapseljacht. De Grote Eikapseljacht is een reddingsprogramma opgezet om de achteruitgang van haaien- en roggenbestanden te stoppen. Het is een initiatief van de Dutch Shark Society in samenwerking met de Britse SharkTrust, Dolfinarium Harderwijk en Sportvisserij Nederland.

Eerst krijgen de leerlingen bij het Roggenrif van het Dolfinarium uitleg over de bijzonder gevormde eieren van roggen en haaien zoals die langs onze kust voorkomen en maken ze daar ook kennis met echte haaien en roggen. Daarna gaat de klas op zoek naar eikapsels (de lege, al uitgekomen eieren van roggen en haaien) op het Dolfinariumstrand.

In diverse landen zijn reddingsprogramma’s opgezet om de achteruitgang van haaien- en roggenbestanden te stoppen. Door middel van De Grote Eikapseljacht wordt voorlichting gegeven aan kinderen over "Nederlandse" haaien en roggen. Het is een initiatief van de Dutch Shark Society in samenwerking met de Britse SharkTrust, Dolfinarium Harderwijk en Sportvisserij Nederland.

De gevonden eikapsels leveren een schat aan informatie over het aantal verschillende haaien en roggen die voor nageslacht zorgen. Ook geven ze een goede indicatie van paai- en opgroeigebieden. Daarom willen de belangenorganisaties dat alle langs het strand gevonden eikapsels worden geregistreerd.

Het startschot is op donderdag 2 april om 11.00 uur in het Dolfinarium.

Meer informatie is te vinden op: www.eikapsel.org

 

bronnen: Dolfinarium en Dutch Shark Society