dinsdag 3 oktober 2023 Menu

Harderwijker bevolking groeit met 3,98%

Sterk verband tussen gemeentegrootte en bevolkingsgroei

Gepubliceerd:woensdag 16 september 2015

foto: Marco Grotenhuis

Harderwijk - De Harderwijker bevolking is de laatste vijf jaar met 3,98 procent gegroeid. In de provincie Gelderland is de bevolkingsgroei vooral merkbaar op de Veluwe, meldt het Compendium voor de Leefomgeving. Wel is er een sterk verband tussen gemeentegrootte en bevolkingsgroei.

In de afgelopen vijf jaar (2010-2015) is de bevolking in de vier grote steden aanzienlijk gegroeid. Er is een sterk verband tussen gemeentegrootte en bevolkingsgroei, want hoe kleiner de gemeente des te minder de groei. Binnen Nederland zijn de verschillen in bevolkingsdichtheid groot.

Binnen de provincie Gelderland is er op de Veluwe sprake van een stijging. Regionaal koploper is Barneveld met een stijging van 4,24 procent, daarna volgt Harderwijk. Er zijn ook een aantal uitzonderingen. Ermelo kent bijvoorbeeld een daling van 0,3 procent. Ook Epe valt uit de toon met een daling van 2 procent.

Met 502 inwoners per vierkante kilometer land is Nederland na Malta het dichtstbevolkte land van Europa. Binnen Nederland zijn de verschillen in bevolkingsdichtheid echter groot. Het westen van ons land is ruim vier keer zo dichtbevolkt als het noorden. Hoe kleiner de regio's, des te groter zijn de verschillen.

Het Compendium voor de Leefomgeving is een website met feiten en cijfers over milieu, natuur en ruimte in Nederland. Het is een uitgave het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR).

bron: Compendium voor de Leefomgeving