dinsdag 5 maart 2024 Menu

Hein Vandervoort exposeert in de Catharinakapel

Schilderijen over fragementen van oorlog en religie

Gepubliceerd:woensdag 3 juni 2015

Harderwijk - Hein Vandervoort exposeert serie nieuwe schilderijen in de Catharinakapel. De in de Catharinakapel getoonde serie heeft in de meeste gevallen te maken met fragmenten van oorlog en religie. De expositie is te bekijken tot en met 28 juni a.s.

Hein Vandervoort 1962 studeerde in de jaren `80 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Zijn werken zijn o.a. te vinden in de collecties van Het Stedelijk Museum Amsterdam, Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Vandervoort schilderde ruim 20 jaar series schilderijen die voortkwamen uit de reizen die hij door de USA maakte.

Sinds 2 jaar zoekt hij het dichter bij huis en laat zich inspireren door de lange afstands-wandelingen die hij maakt door Nederland, Duitsland en de Ardennen. Het onderweg zijn is daarbij het uitgangspunt. Tijdens het lopen zijn er gedachten, plekken, voorwerpen die hij ziet of vindt welke later in het atelier samenkomen.

De in de Catharinakapel getoonde serie heeft in de meeste gevallen te maken met fragmenten van oorlog en religie. Zo zien we een halve Christus kop. Een oud houten kruisbeeld langs het wandelpad mist de bovenkant van zijn hoofd, het portretje krijgt later een plek in een schilderij. De figuur lijkt kwetsbaar, we herkennen het gezicht, maar het is ook een vervreemdend beeld. Wat is er aan de hand? Sporen van strijd zijn zichtbaar. De combinatie van deze elementen verwijst naar historie en actualiteit.

Meerdere schilderijen tonen fragmenten die samenkomen in een beeld. Zij vormen zo een nieuwe situatie. De gecombineerde beelden worden een soort hedendaagse stillevens. De Cataharinakapel vond Vandervoort een passende plek om deze serie schilderijen voor het eerst te exposeren.

Op zondag 28 juni van 14.00 – 17.00 uur is er een finissage in het bijzijn van de kunstenaar Hein Vandervoort.

Openingstijden:
30 mei t/m 28 juni
Donderdag en vrijdag van 14.00 – 17.00 uur
Zaterdags van 10.30 uur- 12.30 uur

Vrijdag 5 juni gesloten en 12 juni vanaf 15.00 uur geopend in verband met overige activiteiten.