zaterdag 2 maart 2024 Menu

Indrukwekkend stil protest in Harderwijk

Ruim honderd mensen op de Markt komen op voor vrijheid

Gepubliceerd:donderdag 8 januari 2015

HARDERWIJK - Het stille protest in Harderwijk na de moord op twaalf redactieleden van het magazine Charly Hebdo in Frankrijk, trok ruim honderd mensen. Om 18.00 uur sprak burgemeester Harm-Jan van Schaik kort enige woorden op de Markt, waarna het stille protest werd afgesloten met klokgeluid.

De oproep voor de bijeenkomst werd pas donderdagmiddag gedaan. Toch waren er redelijk veel mensen aanwezig tijdens het stil protest. Burgemeester Harm-Jan van Schaik nam krachtig afstand van de gewelddadige aanslag in Parijs en riep op tot saamhorigheid.

Na het stil protest bleven veel mensen nog hangen op het plein. Ook een afvaardiging van de Turkse moskee was aanwezig, waaronder de imam en voorzitter Ahmet Nazligül. Er waren ook vertegenwoordigers van verschillende kerken. Allemaal veroordelen ze stuk voor stuk het geweld. "We begrijpen dat er naar ons wordt gekeken, maar wij hebben helemaal niets met deze daders en het gedachtengoed van deze daders te maken", zo reageerde Nazligül. "Het zijn zeer verwerpelijke daden en wij veroordelen het dan ook sterk."

Toch beseft Nazligül dat ook de Harderwijkse moslims door sommige mensen aangekeken worden op deze daden. "Het is jammer, maar altijd als zoiets gebeurt, moeten wij ons weer verdedigen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de daden van dit soort gekken, maar we zijn ook niet bang om het gesprek aan te gaan."

De Turkse en Marokkaanse moskeeën in Harderwijk worden de komende tijd ook nauwer in de gaten gehouden door de politie. "We hebben vanmorgen een gesprek hierover gehad met onder andere de burgemeester. We zijn waakzamer, ook tijdens het vrijdagmiddaggebed morgen."

Tijdens het stil protest waren er ook opvallend veel journalisten. Na de bijeenkomst werd er nog lang nagepraat over de aanslag op de Franse collega's. "Vooral de minuut stilte vanmorgen om 11.00 uur op de redactie was erg indrukwekkend", vertelt Teake Dijkstra van De Stentor. "Het raakt ons en ons beroep."