zaterdag 2 maart 2024 Menu

Keurmerk Pasgeborenen zorg voor St Jansdal

Zorg voor couveusekinderen en borstvoedingskeurmerk

Gepubliceerd:dinsdag 8 september 2015

foto: St Jansdal

Harderwijk - Op dinsdag 8 september heeft het Moeder&Kind-Centrum van het St Jansdal twee keurmerken ontvangen; het Neokeurmerk en een tweede hercertificering van het borstvoedingskeurmerk. Het Harderwijker ziekenhuis voldoet nu aan de laatste normen op het gebied van zorg voor pasgeborenen.

Het Neokeurmerk is een initiatief van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC). De vereniging zoekt ziekenhuizen met de WOW-factor, Wat Ouders Willen. Zij stimuleert ziekenhuizen om zorg te leveren die past bij de wensen van ouders.

Familiegericht
“Warm en aandachtig. Zo waarderen ouders de zorg voor hun kinderen in het St Jansdal”, aldus Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de VOC. “De zorg op de couveuseafdeling is zeer familiegericht: ouders zijn van harte welkom om er hun ouderrol te vervullen, om hun kind te leren kennen en om het te ondersteunen bij onderzoek en behandeling. Het St Jansdal Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen waar de kinderarts iedere dinsdag visite loopt bij de kinderen, zodat ouders deel kunnen nemen aan het overleg.”

Veel aandacht voor huid-op-huid contact
Het tweede keurmerk is een tweede hercertificering van het WHO/UNICEF certificaat Zorg voor Borstvoeding. Dat betekent dat het St Jansdal onder andere voldoet aan de strenge richtlijnen rondom het borstvoedingsbeleid, het in dienst hebben van lactatiekundigen, het geven van voorlichting aan alle zwangeren en rooming-in. “Het operatieteam schenkt - samen met de verpleegkundige van de afdeling die bij de ok aanwezig is - veel aandacht aan het huid-op-huid contact tussen moeder en kind direct na een keizersnede”, was de beoordeling van stichting Zorg voor Borstvoeding.