zaterdag 2 maart 2024 Menu

Laatste Videoland Harderwijk sluit deuren

Internetdiensten en illegale downloads nekken Videoland

Gepubliceerd:vrijdag 2 januari 2015

HARDERWIJK - Een opgeluchte Ernie en Jo Bookelman ruimen de laatste spullen op uit Videoland in Tweelingstad. De videotheek sluit de deuren. "Internet heeft gewonnen", zegt Ernie.

De videotheek kon niet opboksen tegen de opkomst van Video on Demand en het inmiddels illegale downloaden van films. De toptijd aan het eind van de vorige eeuw toen iedereen dvd-spelers kocht en films huurde, is echt achter de rug. "We hebben nog wel een paar mooie jaren gehad", vertelt het echtpaar Bookelman tussen de stapels dozen vol films. "Maar op een gegeven moment houd je het niet meer vol. Vooral na het WK zagen we dat het niet meer ging. Veel mensen kochten een nieuwe televisie en ontdekten het kijken van films via diensten als Netflix."

Maar daarvoor zag Ernie al dat het een moeilijke markt was. "Vooral omdat het veel te makkelijk was om films te downloaden. En het was niet illegaal in Nederland. Nu is het wel illegaal, maar het wordt niet aangepakt. Ze zijn veel te laat met de regels."Klaar met ondernemen zijn Ernie en Jo niet. Ernie: "We kijken nu met een dubbel gevoel terug op de laatste jaren. We zijn opgelucht dat we het achter ons kunnen laten. Maar we hebben ook heel erg veel plezier gehad met klanten. Daarbij heeft Jo altijd haar werk gehouden als röntgen laborant. We gaan nu weer wat anders aanpakken met een Foto&Video zuil die je bij ons kunt huren. Daarmee kun je een fotoshoot doen op feestjes of bruiloften. We zijn inderdaad te vinden via internet", lacht Ernie. "Op www.fotoshots4U.nl. Ach, het is jammer dat het hier stopt. Het is wel een hele dure ervaring geweest. Maar we kijken er wel positief op terug. We krijgen nu ook veel hulp van al onze buren hier in de winkelstraat met het uitruimen van de videotheek. En gelukkig wilde de huurbaas het contract snel ontbinden."