zaterdag 2 maart 2024 Menu
Foto: Bram van de Biezen

Licht cynische Hierdenaren praten met Raad Harderwijk

Hierden in gesprek met raadsleden tijdens Rondje Harderwijk

Gepubliceerd:donderdag 30 oktober 2014

HIERDEN - Echt veel hoop op verandering had het handjevol Hierdenaren woensdagavond in hun eigen Dorpshuis niet tijdens een informeel gesprek met raadsleden van de gemeente Harderwijk. Toch kwam uit de binnenzak een lijstje met punten waar ze stiekem van hopen dat de politiek er eindelijk iets mee gaat doen.


Als het over politiek gaat, of het nu landelijk of lokaal is, dan komt vaak toch een vleugje cynisme om de hoek kijken. Want tja, die politici kunnen mooi praten, maar veel veranderen doen ze niet. Toch proberen de Harderwijkse raadsleden die welbekende kloof tussen burger en politiek nog steeds te dichten. Bijvoorbeeld door het Rondje Harderwijk, een serie informele gesprekken in de Harderwijkse buurthuizen. "Een paar weken terug waren we in de wijk Drielanden voor een gesprek, en daar kwam toch best veel uit", vindt de raadsgriffier Erik Lanning. "Zo is de parkeerplaats voor vrachtwagens aan de orde gekomen, en er zijn wel meer onderwerpen op de politieke agenda terecht gekomen."


"Ja, mooi, maar toch heb ik de afgelopen jaren weinig zien veranderen", zegt Hierdenaar Lubbert van den Berg. Toch waardeert de inmiddels gepensioneerde rasechte Hierdenaar het gebaar van de raadsleden om hier te komen. "Al vraag ik me af wat het oplevert. Het is jammer dat veel Hierdenaren wel wat van de politiek vinden, maar niet naar dit soort bijeenkomsten komen. Maar ik begrijp het wel. De mensen zijn moe van de politiek. Als je iets gedaan wilt hebben in het gemeentehuis, kost dat je bakken met energie. En de ambtenarij luistert echt niet naar de burgers."


Willem Kleermaker beaamt het. Daarbij onthouden de Hierdenaren ook nog eens alles. Want opnieuw wordt de hele affaire rond Hotel Van der Valk en de illegale bedrijfswoning naast dit hotel weer opgerakeld. "Want bij Van der Valk kan alles, een gewone burger van Harderwijk mag niets." Dan komt toch het lijstje van Van den Berg uit zijn binnenzak. "Er zijn wel wat dingen die ik ze wil vragen. Wat heel Hierden nu bezig houdt is de toestan op de vakantieparken na de steekpartij op De Dennenhoek. Doordat alle permanente bewoners zijn weggejaagd, is er geen sociale controle meer en verpauperen deze parken. Het trekt criminaliteit aan, en niemand doet er iets aan. Pas is er een complete wietplantage aangetroffen in zo'n huisje. De gemeente Ermelo heeft bij de Raad van State voor elkaar gekregen dat 160 recreatiewoningen nu legaal worden bewoond, waarom Harderwijk niet?"


Volgende punt, "het fietspad bij de Kleine Mheenweg", zegt Van den Berg. "Het gaat om een stukje fietspad van 500 meter, maar de gemeente doet er nu al ruim drie jaar over omdat voor elkaar te krijgen. Het zou eind 2013 klaar zijn, maar inmiddels is het eind 2014, nog geen fietspad te zien. Bij Van der Valk zou dat heel wat sneller geregeld zijn."


Het lijstje gaat nog wel even door. "Deze bijeenkomsten zijn voor ons wel heel goed", zegt Ilonka Donker, raadslid voor de ChristenUnie. "Het zet ons op scherp en we zullen zeker op een paar punten weer de aandacht vestigen. En we beseffen ook dat er ook in het Stadhuis soms wat flexibeler mag worden gehandeld door de ambtenaren. Maar wij zitten hier ook namens de burgers, dus als er wat is. dan zijn wij als raadsleden aanspreekbaar."