zaterdag 2 maart 2024 Menu

Naam piloot vliegtuigwrak Waterfront bekend

Waarheid over F/L Woodward komt na 70 jaar boven water

Gepubliceerd:donderdag 15 januari 2015

HARDERWIJK - De piloot uit het gevonden vliegtuigwrak in Waterfront is naar alle waarschijnlijkheid Flight Lieutenant N.P.C. Woodward. Hij overleefde de crash niet en zijn stoffelijke resten bevinden zich mogelijk nog in of rond het vliegtuigwrak. Het gevechtstoestel, een Hawker Typhoon werd kort voor de bevrijding vermoedelijk door luchtafweergeschut neergehaald. 

In zijn Typhoon steeg piloot Woodward op 17 april 1945 vanaf bevrijd gebied op met zijn makkers om vijandelijke doelen zoals vliegvelden en treinen op de grond te bestoken. Tijdens een van deze zogenaamde 'strafing missions', is het toestel van piloot Woodward vermoedelijk door luchtdoelgranaten geraakt. Deze werden door de Duitsers vanaf de grond met fliegerabwehrkanonnen (flak) de lucht in geschoten. Het gevonden toestel, dat het registratienummer MN706 droeg, behoort hoogstwaarschijnlijk toe aan het 263ste 'Fellowship of Bellows' squadron van de 146e Wing. Het squadron droeg de codeletters HE.

Hawker Typhoons konden raketten meenemen, waarmee hoofdzakelijk gronddoelen werden bestookt en verwierven vooral naam tijdens de invasie in Normandië. Bijna drie weken voor de bevrijding gaf Flight Lieutenant Woodward zijn leven voor onze vrijheid. Op de nieuwe grond waar hij zijn levenseinde vond, mogen binnenkort jongen gezinnen verder in vrijheid leven.

bron: official records RAF