zondag 21 juli 2024 Menu

Nieuw wijntje uit Staverden

Wijngaard Staverden overhandigd eerste eigen wijntje aan rentmeester

Gepubliceerd:zondag 7 december 2014

STAVERDEN - Wijngaard Staverden heeft de eerste fles wijn overhandigd aan de rentmeester van het Gelders Landschap. Wijnmeester Hans Bouwmeester kon trots zijn op de eerste flessen Staverdense landwijn.

Hans Bouwmeester startte drie jaar geleden met de aanleg van de wijngaard in Staverden. Achter het Jachthuis staat nu een bescheiden wijngaard met ongeveer honderd stokken. Na drie jaar hard werken, kon dit jaar eindelijk de eerste echte Staverdense Landwijn worden overhandigd aan rentmeester Willem van Vliet van het Gelders Landschap. "Het is een prachtig wijntje geworden, dat had ik zelf niet verwacht", vertelt Bouwmeester. "Het bewijst dat Nederlandse wijnen echt niet meer onderdoen voor de goede wijnen uit een warmer land."

De rentmeester is blij met het initiatief van Bouwmeester. "Het is wat wij als Gelders Landschap belangrijk vinden op onze landgoederen: maatschappelijke betrokkenheid en nieuwe initiatieven", verklaart Van Vliet. "Deze wijngaard past perfect op deze plek."

Het resultaat kostte bloed, zweet en tranen. "Het was eigenlijk niet meer dan een oude vuilstort. Er moest dus wel wat aan gebeuren. Er zijn wat stoffen aan de grond toegevoegd zodat de druiven goed zouden groeien. Mijn buurman, boer Jan Overeem, heeft de grond geploegd. Maar het duurt een jaar of drie voor je de eerste keer echt goed kunt oogsten."

Voor Hans 'Wijnbouwmeester' blijft de Wijngaard Staverden een hobby. "Je kunt nog echt niet leven van een wijngaard hier in Nederland. Dan moet je veel meer wijn produceren. Maar ik doe het naast mijn werk als interim manager. Ik vind het zelf gewoon heerlijk om ook wat met je handen te doen."

FOTOBIJSCHRIFT: Hans Bouwmeester (rechts) overhandigt penningmeester Willem van Vliet van het Gelders Landschap het eerste flesje Staverdense Landwijn. Foto: Nico de Bruijne