vrijdag 14 juni 2024 Menu

Piet Dijkstraprijs voor beste burger Harderwijk

Gemeente Harderwijk wil prijs voor burgerschap

Gepubliceerd:vrijdag 14 november 2014

HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil een nieuwe prijs instellen voor de Harderwijker die een voorbeeld is in burgerschap: de Piet Dijkstraprijs. Het is de opvolger van het uitroepen van Vrijwilliger van het jaar.

Saillant detail is dat de prijs Vrijwilliger van het jaar juist door vrijwilligersorganisaties werd afgeschoten. Want iedere vrijwilliger is vrijwilliger van het jaar, was de redenatie van deze organisaties. Daarom werd initiatiefnemer Rabobank gevraagd te stoppen met deze prijs.

Nu wil de gemeente Harderwijk de Piet Dijkstraprijs instellen, maar volgens de gemeente gaat dat verder dan de prijs van Vrijwilliger van het jaar. Het gaat om goed burgerschap, maar wat goed burgerschap is, blijft wel onduidelijk.

Piet Dijkstra was ereburger van Harderwijk en overleed in 2013 op 89-jarige leeftijd. Hij was een voorbeeld van goed burgerschap, zo vindt de gemeente.

Oud-burgemeester Johan de Groot zwengelde de discussie voor het instellen van zo'n prijs aan tijdens een radioprogramma op Harderwijk FM. Er wordt nu een commissie ingesteld die jaarlijks gaat beoordelen wie in aanmerking komt voor de Piet Dijkstraprijs.