zaterdag 2 maart 2024 Menu

Protest tegen Harderwijks crematorium

Ruim honderd omwonenden op info-avond

Gepubliceerd:dinsdag 9 december 2014

HARDERWIJK - Het voorstel van de gemeente Harderwijk om een crematorium te bouwen naast begraafplaats De Elzenhof, valt niet in goede aarde bij omwonenden. Zo bleek maandagavond 8 december tijdens een drukbezochte informatieavond.

In de aula van De Elzenhof probeerden wethouder Jeroen de Jong en projectleider Klaas Jan Bakema de gemoederen te sussen. Dat lukte maar half. De grootste angst van omwonenden is de stijging van de verkeersdruk op de woonwijk Walstein vlak naast de begraafplaats. Maar ook de uitstoot van zware metalen uit de oven van het crematorium leidt tot onrust.

Wethouder De Jong begrijpt de onrust. "Maar laat ik als eerste zeggen dat dit nog maar een idee is, en nog echt geen besluit, zoals in de sociale media wordt gesuggereerd. Er is een wens om een crematorium te bouwen in Harderwijk. Het aantal crematies neemt toe de afgelopen jaren, en de mensen willen ook graag in Harderwijk gecremeerd worden in plaats van Lelystad, Zwolle of Amersfoort."

Ook van de uitstoot van rook en roet is volgens Klaas Jan Bakema geen sprake. "Er worden zeer geavanceerde filters gebruikt die aan de strengste regels voldoen. Er zijn meerdere crematoria in Nederland die middenin een woonwijk staan. Die staan daar niet zomaar."

De omwonenden zijn niet gerust, en willen geen 'rokerij' naast de deur. Daarbij worden ook zware metalen uitgestoten, zo wordt beweerd. Maar het grootste probleem is de verkeersdruk die ontstaat als er naast de begrafenissen ook nog crematies worden gedaan. "We zijn nog in de oriënteringsfase", benadrukt De Jong. "Mocht het verkeerstechnisch niet kunnen, dan blazen we het idee direct af."