zaterdag 2 maart 2024 Menu

St Jansdal ontvangt twee kwaliteitscertificaten

Keurmerken voor veilige zorg en microbiologisch laboratorium

Gepubliceerd:vrijdag 5 juni 2015

foto: St Jansdal

Harderwijk - Op dinsdag 2 juni kreeg bestuurslid van St Jansdal Jan Voorburg twee kwaliteits certificaten uitgereikt. Eén Best Practice certificaat van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg en een certificaat van de Raad van Accreditatie voor het Laboratorium voor Medische Microbiologie.

NIAZ-directeur Van Dun overhandigde het Best Practice-certificaat. Dit is een keurmerk voor een adequate en veilige (zorg)organisatie. Het NIAZ komt het St Jansdal eens per vier jaar bezoeken om vast te stellen of het kwaliteitssysteem van het ziekenhuis aan de gestelde normen voldoet. Het ziekenhuis is er zelfs als eerste ziekenhuis in Nederland en Vlaanderen in geslaagd om aan álle NIAZ-normen te voldoen.

RvB-lid Jan Voorburg: “Wij zijn erg blij met het behaalde resultaat. Kwaliteit is een continu proces. Wij maken ons daarom al weer op voor de volgende audit in de zomer van 2017. Dan wordt ook de mening van de patiënt gevraagd en gaat de beleving van zorgprofessionals meewegen.”

Het laboratorium voor Medische Microbiologie kreeg een kwaliteitscertificaat van de Raad van Accreditatie. Dit betekent dat het lab voldoet aan de gestelde eisen en werkt volgens de richtlijnen van CCKL (Coördinatie Commissie ter bevordering van de Kwaliteitsbeheersing op het gebied van Laboratoriumonderzoek in de Gezondheidszorg). Een waardering die van belang is voor aanvragers van laboratoriumonderzoek: medisch specialisten en huisartsen.

Het laboratorium voor Medische Microbiologie houdt zich bezig met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van infectieziekten. Op het laboratorium wordt onderzocht of een bacterie, virus, parasiet of schimmel een infectieziekte bij een patiënt heeft veroorzaakt, waarna een arts een adequate behandeling kan starten.