zondag 28 mei 2023 Menu

Stijging gemeenteuitgaven door decentralisatie taken

Uitgaven 1,2 miljard euro hoger dan inkomsten

Gepubliceerd:woensdag 23 september 2015

foto: CBS

Den Haag - Gemeenten hebben in de eerste helft van dit jaar 3,2 miljard euro meer uitgegeven dan in de eerste helft van 2014. Gemeenten gaven 1,2 miljard euro meer uit dan dat ze aan inkomsten binnenkregen. Een belangrijk deel van de stijging van de uitgaven hangt samen met decentralisatie van taken van rijk en provincies naar de gemeenten per 1 januari 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal gaven gemeenten in het eerste halfjaar 27,6 miljard euro uit, tegen 26,4 miljard euro aan inkomsten in dezelfde periode.

In vergelijking met een jaar eerder lagen de inkomsten 2,6 miljard euro hoger. Over heel 2015 zullen gemeenten naar verwachting ongeveer 5,5 miljard euro meer ontvangen dan in 2014.

Gemeenten gaven vooral meer uit aan sociale uitkeringen. Zo’n 2,4 miljard euro daarvan bestond uit sociale voorzieningen in natura, zoals: thuiszorg, verstrekking van hulpmiddelen, aanbrengen van voorzieningen in huis, verlenen van geestelijke jeugdgezondheidszorg en uitbetalen van persoonsgebonden budgetten.