zaterdag 2 maart 2024 Menu

Vage opening van nieuw Stadslab

Verbinden van netwerken doel van Stadslab

Gepubliceerd:woensdag 1 oktober 2014

HARDERWIJK - Harderwijk heeft een eigen Stadslab. Niet om CO2, H2O of koolwaterstofverbindingen te onderzoeken, maar om netwerken aan elkaar te koppelen in het onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Dat Stadslab werd gisteravond in de Harderwijkse Catharinakapel officieel gestart.

Geen mannen in lange witte jassen en beschermbrilletjes en gegoochel met reageerbuisjes, maar ondernemers, politici en vertegenwoordigers van het onderwijs mixten gisteravond tijdens de korte openingsceremonie van het laboratorium van Harderwijk. Maar net zoals voor de meeste mensen chemische verbindingen redelijk abstract zijn, bleef ook tijdens deze opening het hele idee van een Stadslab abstract. Want hoe Hanneke van 't Slot, een van de trekkers van het project, het ook probeerde uit te leggen, welke kant het nou precies op gaat met het Stadslab bleef onduidelijk. Toch een poging: "de verschillende netwerken moeten een cirkel en verbinding gaan vormen", verklaart Van 't Slot. "We moeten af van de eilandjes en meer samenwerken. Het Stadslab moet de verbinding vormen."


Van 't Slot en haar collega Jetty Korendijk gaan op zoek naar ideeën uit de Harderwijkse samenleving en willen helpen deze te realiseren. "We willen niet zelf projecten gaan uitvoeren", probeert ook Korendijk het te verduidelijken. "Het gaat om het verbinden van partijen zodat een idee van de grond komt."


Een van de weinige duidelijke voorbeelden die het Stadslab al kan geven is het helpen bij het opzetten voor een databank met allerlei Harderwijkse wetenswaardigheden en informatie. Een initiatief van Harderwijker Gerwin Tromp. "Zonder het Stadslab had ik nooit een projectplan gehad voor dat Datalab. Zij hebben geholpen met het schrijven van dat plan en nu zijn we bezig om met verschillende parijen bij elkaar te komen om dat Datalab van de grond te krijgen."
Toch ziet ook Tromp wel in dat er nog niet echt een duidelijke taakomschrijving voor het Stadslab is te maken. "Het is afwachten met welke projecten ze komen en of het gaat werken in Harderwijk."


Dat beseft ook burgemeester Harm Jan van Schaik die het idee voor een Stadslab al opperde tijdens zijn sollicitatiegesprek voor eerste burger van Harderwijk. "Ik was vanavond al heel blij dat er zoveel mensen waren tijdens de opening. Er is heel veel creativiteit in deze stad en er zijn veel initiatieven. Ik hoop dat het Stadslab een bijdrage kan leveren aan het ontwikkelen van nieuwe innovatieve ideeën die anders geen ruimte zouden krijgen. Ik weet niet of het een succes gaat worden, maar het begin is er."


Het Stadslab krijgt met een subsidie van 150.000 euro voor anderhalf jaar ook flink de ruimte om zich te ontwikkelen. Nu is het wachten tot de reageerbuisjes vol ideeën worden aangedragen door Harderwijkers en er nieuwe verbindingen ontstaan.