zaterdag 2 maart 2024 Menu

Verbouwing moet Streekarchief helpen aan wetsgeldigheid

Gepubliceerd:vrijdag 21 augustus 2015

Harderwijk - Met de recent door de Harderwijkse gemeenteraad goedgekeurde verbouwing van het stadhuis, zal ook de archiefruimte een opknapbeurt krijgen. Wethouder Jeroen de Jong hoopt hiervoor nog wel groen licht te krijgen van de provincie Gelderland. Eerder tikte deze de gemeente op de vingers, wegens het niet voldoen aan de Archiefregeling.

Drie kilometer archief

In de kelder van het Harderwijker stadhuis herbergt een vestiging van Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Documentschatten uit het verleden zoals oude uitgaven van kranten, tekeningen en atlassen worden zijn opgeslagen achter muren, die niet aan de geldende wetgeving van de Archiefregeling voldoen. Risico's van overstroming en vochtindringing zijn, met de naastgelegen haven en stenen muren, niet ondenkbaar.

Verbouwing

Met de verbouwing worden gelijk de keldermuren meegenomen en hoopt Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe zo haar schatten op een verantwoorde manier te kunnen bewaren. "Onze documenten horen niet alleen in goed geordende en toegankelijke staat te zijn, maar moeten ook voldaan aan de algemene voorschriften voor de bouw en inrichting", aldus archivaris Hajo de Roo.

Niet goed gecommuniceerd

Wethouder Ruimtelijke Ordening Jeroen de Jong hoopt de verbouwingsplannen, waaronder die van het archief, binnenkort alsnog aan gedeputeerde Jan Markink van de Provincie Gelderland voor te leggen. De wethouder hoopt dat begin 2017 de verbouwing van het stadhuis zal zijn voltooid.

bron: Omroep Gelderland