vrijdag 14 juni 2024 Menu

Vliegende stofzuiger beste idee tegen oceaanvervuiling

Kayleigh en Chelsea van Dam winnen Beestenbende-prijs

Gepubliceerd:zaterdag 13 juni 2015

Harderwijk - Kayleigh en Chelsea van Dam uit Wijchen hebben het BeestenBende-Idee van het Jaar bedacht. Zij ontvingen de hoofdprijs op 13 juni tijdens de grote BeestenBende-dag in het Dolfinarium uit handen van jury-lid Jochem van Gelder en werden beloond met een vakantieweekend voor het hele team in een Stayokay-hostel. 

Ongeveer 800 kinderen van het leefbaarheidsproject De BeestenBende waren bij elkaar in het Dolfinarium als beloning voor een jaar lang vrijwillig schoon houden van hun eigen buurt. Het zeezoogdierenpark had de kinderen gevraagd om een slimme oplossing te bedenken tegen de plastic soep die in de zeeën en oceanen ronddrijft.

Uit de inzendingen had de jury een top drie geselecteerd. “Ongelofelijk om te zien hoe de kinderen hun geweldige fantasie hebben gecombineerd met praktische oplossingen”, aldus Jochem van Gelder over de prachtig uitgewerkte presentaties.

Het winnende idee van Kayleigh en Chelsea betreft een imposante schoonmaakoperatie met behulp van een duikboot en een vliegtuig. De duikboot laat precies onder de plastic soep een groot net met boeien omhoog en blaast deze boeien op zodat de vissen wegzwemmen en niet in het net komen. Vervolgens zuigt een groot vrachtvliegtuig als een ware vliegende stofzuiger het mega-net met plastic omhoog. Het water dat wordt meegezogen wordt weer schoon teruggestort in de zee.

De tweede prijs van Het Beste BeestenBende Idee van het Jaar ging naar Isabella Berkers uit Cuijck. Zij bedacht een mechanische zeeschildpad op zonne-energie die de plastic soep in kleine pakketjes als het ware opeet, samenperst en vervoert naar een groot bulkschip. De zeeschildpad voert zijn operatie ’s nachts uit en laadt zich overdag op met nieuwe zonne-energie.

De derde prijs ging naar Len den Hollander en Jeffrey Ros uit Leidschendam. Geïnspireerd door Holle Bolle Gijs uit de Efteling kwamen zij op het idee om afvalbakken in de vorm van een dolfijn op stranden te plaatsen die je bedanken voor het inleveren van het plastic en je nog een extra boodschap meegeven over het redden van dieren. De pratende afvalbakken werken op zonnepanelen.

De BeestenBende bestaat uit kinderen van 7 tot en met 11 jaar uit diverse gemeenten in Nederland. Als BeestenBende-lid help je mee om je buurt schoon te houden. Minimaal één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minimaal één volwassen begeleider.

bron en foto: Dolfinarium