zaterdag 2 maart 2024 Menu

Vliegtuigwrak gevonden in Waterfront Harderwijk

Vrees voor explosieven in de grond

Gepubliceerd:zaterdag 10 januari 2015

HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk is op het wrak van een gevechtsvliegtuig gestuit. De gevonden resten van het vliegtuig worden eind januari voorzichtig opgeruimd uit angst voor explosieven.

Het vliegtuig is op 17 april 1945 neergestort voor de kust van Harderwijk, op de plek waar nieuwbouwwijk Waterfront moet verrijzen. Op een lege vlakte aan de rand van de binnenstad van Harderwijk moet binnen nu en tien jaar deze flinke woonwijk verrijzen. Maar voor er gebouwd kan worden, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke explosieven in de grond. Uit historisch onderzoek kwam naar voren dat er voor de Harderwijkse kust verschillende vliegtuigen zijn neergestort. Daarbij is er een bombardement op de Harderwijkse haven geweest. En niet ontplofte bommen zouden nog in de grond kunnen zitten. "Daarom is er gekozen om een uitgebreid onderzoek te doen", zegt Maureen Bekke, woordvoerster van de gemeente. "Er zullen redelijk wat graafwerkzaamheden worden gedaan, en dat moet veilig kunnen."

Uit het onderzoek blijkt nu dat in het uiterst noordwestelijke hoekje van het bouwterrein de resten van een vliegtuig liggen. De Hawker Typhoon die daar is neergestort was een van de eerste geallieerde vliegtuigen die ook raketten mee kon nemen. "Het is dus mogelijk dat er nog raketten of andere explosieven in de grond zitten", legt Bekke uit. "Het is niet zo dat er een compleet en gaaf vliegtuigwrak onder de grond ligt. We hebben nu 48 objecten gedetecteerd in de grond. En die gaan voorzichtig onderzocht worden."

Dat kost wel wat, want de kosten voor het opgraven van de vliegtuigresten worden tussen de 300.000 en 500.000 euro geraamd. "Maar je kunt nu eenmaal niet met een graafmachine een groot gat graven. Het moet voorzichtig gebeuren. Daarbij is het mogelijk dat we ook het stoffelijk overschot van de piloot aantreffen. En daar willen we respectvol mee omgaan."