zaterdag 2 maart 2024 Menu

Ziekenhuissamenwerking creeert zorgpad rond prostaatkanker

St Jansdal kan patienten volledige zorg bieden

Gepubliceerd:vrijdag 18 september 2015

foto: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Harderwijk - Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis Amsterdam werken nauw samen in de zorg rond prostaatkanker. Door een afgestemd zorgpad kan betere zorg dichtbij, maar indien nodig ook in Amsterdam geleverd worden.

Uroloog Astrid Minnee (St Jansdal): “Er zijn diverse behandelmogelijkheden voor prostaatkanker. In sommige gevallen is een operatie nodig. Hiervoor verwijzen wij onze patiënten sinds kort naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL), toonaangevend in kankerzorg. Direct na de operatie wordt de behandelend arts van het St Jansdal door de collega specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek op de hoogte gebracht van het verloop van de operatie en van de gezondheidstoestand van de patiënt.

Na ontslag uit het AvL wordt de zorg voor de patiënt weer overgenomen door de behandelend uroloog uit Harderwijk. Voor controles en nazorg hoeven patiënten niet ver te reizen, maar kunnen dichtbij huis terecht. Van begin tot eind wordt samen opgetrokken. Dit is voor patiënten een veilig en vertrouwd idee.”

Operatierobot                                                                                                                       Verreweg de meeste prostaatoperaties worden in het Antoni van Leeuwenhoek met de Da Vinci Robot verricht. De Da Vinci Robot is een high-tech systeem dat de chirurg helpt om moeilijke ingrepen via een kijkoperatie te verrichten. De urologen van het AvL voeren zo’n 300 robotoperaties per jaar uit bij patiënten met prostaatkanker. Een groot voordeel van de prostaatoperatie met de operatierobot is een kortere opnameduur en minder kans op schade, zoals incontinentie.

Ziekenhuis St Jansdal kan hierdoor patiënten volledige zorg rond prostaatkanker bieden. De zorg is zo afgestemd dat patiënten verzekerd zijn van kwalitatief hoogwaardige, veilige en persoonlijke zorg.

bron: Ziekenhuis St Jansdal