dinsdag 5 maart 2024 Menu

Zin in kunst

Cultuurkust werkt samen met maatschappelijke zorg

Gepubliceerd:maandag 23 maart 2015

Harderwijk - Op vrijdag 27 maart vanaf 10.30 uur organiseert Cultuurkust in samenwerking met de maatschappelijke zorg: ‘Zin in Kunst’. Deze culturele tegenhanger van de Veluwe Games vindt dit jaar voor het eerst plaats op Klooster 4 in Harderwijk. Cliënten en begeleiders vanuit de sector kunnen deze dag kennismaken met de vele kunstdisciplines.

De opstart van het project werd begeleid door Wilma Beltman. De samenwerking tussen Beltman en Cultuurkust is gestart in 2013, met het project Wilde Aardbeien XL. Binnen verschillende instellingen kwamen docenten van Cultuurkust hun vakkennis brengen in de vorm van workshops, lessen of een Atelier. Met ‘Zin in Kunst’ komt de vakdocent echter niet naar de instelling, maar komen de deelnemers naar de vakdocent.

“Mensen uit de maatschappelijke zorg worden maar al te vaak gestigmatiseerd. Hun talent komt meestal niet buiten de muren van instellingen”, zo is de ervaring van Beltman. “Ze kunnen vaak de prachtigste dingen, zoals schilderen, tekenen, of hebben een bijzonder goed muzikaal gevoel. Maar doen daar vaak niet echt iets mee en al zeker niet naar buiten toe.”

De doelgroep van 'Zin in Kunst' is overigens veel breder dan mensen uit instellingen. “Iedereen die problemen heeft of minstens twee levensterreinen, kan meedoen. Dat kan ook betekenen, schulden en een verslaving hebben”, zegt Beltman. Het zijn niet alleen de docenten van ´t Klooster die de workshops gaan geven. “Tijdens onze zoektocht kwamen we ook begeleiders uit de zorg tegen, die tevens kunstenaar bleken te zijn. Ook die gaan de workshops verzorgen.”

Vanuit Cultuurkust worden op 27 maart verschillende kunstdocenten ingevlogen, die workshops gaan geven in fotografie, schrijven, gitaar, drummen, theater en beeldende kunst. Naast deze docenten stelt het centrum voor cultuureducatie en amateurkunst ook ruimte beschikbaar voor een vervolg traject. “Wanneer er veel animo is voor een bepaalde discipline, dan zal er tot de zomer een korte lessenserie volgen waarin de doelgroep zich verder kan verdiepen”, zo verteld Marijke Licher, directeur van Cultuurkust.

Het programma voor aanstaande vrijdag is terug te vinden op de website van Cultuurkust. Het opgeven kan eventueel van te voren via projecten@cultuurkust.nl

Voor verdere info: www.cultuurkust.nl