dinsdag 5 maart 2024 Menu

VVH-trainer Bronkhorst ziet nog wel rek in de groep

doelstelling om dit seizoen bij de eerste zes te eindigen

Gepubliceerd:donderdag 13 november 2014

Harderwijk-Trainer Aart Bronkhorst(56) kende met de volleybalvrouwen van VVH een goede seizoenstart, maar de keuzeheer van de huidige nummer vier van de promotieklasse C is van mening dat het nog beter kan.

,,Ik ben nog niet helemaal tevreden,” zegt de Nunspeter. ,,Qua stand zou ik tevreden kunnen zijn omdat het onze doelstelling is om dit seizoen bij de eerste zes te eindigen. We hebben een serie van vier wedstrijden gewonnen en stonden zelf bovenaan maar daarna zijn we wel in een dipje geraakt en hebben we de afgelopen weken toch wat punten laten liggen.”

Na een serie van drie overwinningen won VVH eind oktober ook met 0-4 van Zeewolde en voerde zelfs even de koppositie aan.

Een week na de indrukwekkende zege was de vraag of zijn team op tijd weer met beide benen op de grond stond. Nee, was het antwoord. De Harderwijksen vielen keihard van de roze wolk en verloren kansloos met 4-0 van de vierde keus van VV Alterno. ,,Die wedstrijd was ontuchterend want Alterno was gewoon nog een maatje te groot voor ons en daar hebben we terecht van verloren moet ik eerlijk zeggen,” geeft Bronkhorst ruiterlijk toe.

De geboren en getogen Elspeter ziet daarnaast nog andere oorzaken voor de forse nederlaag. ,,Er stond na het duel tegen Zeewolde een mooi verhaal in de krant met fraaie foto’s. Ik had het idee dat de speelsters die weelde niet aankonden. Het gaf ook wel wat druk en wanneer je bovenaan staat en tegenstander ook wat anders naar je gaan kijken. Dat zijn allemaal omstandigheden waar ze  nog mee moeten leren omgaan. Dat ze vier keer achter elkaar gewonnen hadden was ook al heel lang geleden en dat gaf misschien toch wel wat extra druk en spanning.”

Bronkhorst denkt dat de vrouwen van VVH nog niet aan hun plafond zitten.
,,Er zit nog wel rek in deze groep”, stelt hij. ,,Ze moeten nog leren dat je de belangrijkste punten  pas boven de 20 punten speelt want een set gaat tot 25 punten. Bij een 1-0 stand een bal met risico binnen meppen is niet zo lastig maar op het 24ste punt moet je het ook kunnen.”

Bronkhorst ziet volop mogelijkheden de komende tijd een goede lichting jeugdspeelsters in te passen in de hoofdmacht. ,,We willen ze langzaam de aansluiting te laten maken. Afgelopen zaterdag hebbende Nadine van de Vegt en Maud Bos al wissel gestaan. Nadine heeft ruim een set gespeeld en Maud  een paar puntjes.”

Bronkhorst speelt zaterdag met zijn team zijn oude club N.V.C uit Nijkerk maar het treffen staat niet rood omrand in zijn agenda. ,,Natuurlijk wil je graag winnen van je oude club maar dat speelt bij mij niet zo´n rol. Het is gewoon van onze tegenstanders. Ik vermoed dat het bij de speelsters van NVC meer een rol speelt dan bij mij want die kennen mij allemaal en willen natuurlijk maar wat graag winnen van hun oud-trainer. Natuurlijk ken ik hun sterke en zwakke punten en heb wel een idee waar ik ze pijn kan doen. Maar dan moeten mijn speelsters het ook nog kunnen uitvoeren.”

De door de wol geverfde coach ziet verschillen tussen de manier waarop mannen en vrouwen hun sport bedrijven. ,,Vrouwen hebben een hoge intrinsieke motivatie en zijn goed trainbaar. Maar bij dames moet je wel pschologischer te werk gaan. Als er bij de mannen eens wat speelt hoor je een grote vloek en drinken ze daarna samen een glaasje bier. Bij vrouwen werkt dat anders en moet je meer praten. Dan lijkt een probleem opgelost maar komen ze er weken later toch weer op terug. Maar we hebben nu helemaal geen problemen en de sfeer is goed."

Bronkhorst is een trainer die er altijd naar streeft een goede balans te vinden tussen recreatief en prestatief vollebal. ,,We spelen op een leuk niveau maar je moet wel reëel wezen. Iedereen heeft een baan of studie en zijn de hele week hartstikke druk", aldus Bronkhorst.